Niki de Saint Phalle

14 05 2011

De eerste vrouwelijke kunstenaar die centraal staat op dit weblog is Niki de Saint Phalle (1930-2002).


Wie kent niet die felgekleurde Nana’s, die zo vrolijk staan te pronken op menig tentoonstelling of in de open buitenlucht? De kunstenares achter deze sculpturen is Niki de Saint Phalle (1930 -2002). Haar eerste tentoonstelling met Nana’s in de jaren’ 60 noemde ze ‘Nana Power’, waarbij de Nana symbool stond voor een vrolijke, bevrijde vrouw die wist wat ze wilde en dat ook deed. Een symbool dat ontstond in de jaren van de feministische golfbewegingen. In de jaren’ 80 zag ze de Nana’s als een soort voorbode voor een nieuw matriarchaal tijdperk, wat volgens Niki de enige oplossing zou zijn voor een wereld zonder oorlog, daarbij verwijzend naar de moederculturen uit de prehistorie. In een matriarchaat staat de vrouw centraal in de samenleving en de Nana staat in dit opzicht voor een onafhankelijke, goede, gevende en gelukkige vrouw. Niki de Saint Phalle heeft een kleurrijk oeuvre gerealiseerd en een al net zo’n veelbesproken leven geleid. Van ‘schiet-schilderijen’ tot de Tarottuin in zuid Toscane heeft ze beslist niet stilgezeten.

Tot 19 juni 2011 is de tentoonstelling Outside-In te bezoeken in Heerlen. SCHUNCK* presenteert de eerste museumsolo van Niki de Saint Phalle in Nederland sinds 1976 en de eerste grote overzichtstentoonstelling in ons land sinds haar overlijden in 2002.
Met de tentoonstelling ‘Niki de Saint Phalle – Outside-In’ wil SCHUNCK* de aandacht vestigen op Niki de Saint Phalle’s kunstenaarschap in al zijn facetten en veelzijdigheid, op de context van haar artistieke ontwikkeling en op de achtergronden, drijfveren en thematieken die er aan ten grondslag liggen.
De tentoonstelling omvat meer dan 100 originele kunstwerken uit internationale collecties. Via deze werken maakt het publiek via een ‘outside-in’-benadering een ontdekkingsreis terug in de tijd, op zoek naar de ‘essentiële Niki’. Een boeiende reis langs vroege Nana’s, bruiden en monsters, shooting-paintings, altaren, films en assemblages, met als centraal begin- en eindpunt een mysterieus zelfportret uit 1958.

SCHUNCK* Glaspaleis
Bongerd 18, Heerlen.
T. 045-5772200.

Op zaterdag 28 mei 2011 geef ik een themadag rondom Niki de Saint Phalle in Atelier 101 in Hoenzadriel.
Op zaterdag 4 juni 2011 geef ik een lezing over Niki de Saint Phalle in Heerlen voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs.

Meer informatie over mijn Niki de Saint Phalle lezing, klik hier

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: